Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Μετά από μια ακόμα διακοπή ρεύματος

Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΔΕΗ, αντίθετα καταρχήν με την προβοκατόρικη φημολογία περί ελλειπών υπηρεσιών και χαλασμένων προιόντων στα super market, τονώσανε την αγορά και ωθήσανε τον πάντα ευρηματικό Έλληνα στην υπερανάπτυξη των συναφών με την απεργία επαγγελματικών κάδων.

Εργαστήρια κηροπλαστικής, επιχειρήσεις προμήθειας φιαλών υγραερίου ξεπετάγονται ταχύτατα, ενώ έχουν εκτοξευτεί οι πωλήσεις μπαταριών στον Γερμανό. Ήδη κάθε γωνιά της πόλης έχει το δικό της "Candle Shop", ενώ περιοδεύοντα τρίκυκλα γυρνάνε στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές διαλαλώντας την πραμάτειά τους, θυμίζοντας στους μεγαλύτερους τον καιρό του γαλατά, του νερουλά και του αβγουλά που περιδιαβαίνανε με το γαιδουράκι τους στους μαχαλάδες της πόλης. Πάντως, όταν έχει ρεύμα, οι πλανόδιοι πωλητές δέχονται και παραγγελίες των 10, 100 ή 1000 κεριών μέσω e-mail, συγκεράζοντας αρμονικά την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες.

Κάθε νέα κοπέλα που ως τώρα γέμιζε την άδεια της ζωή με capoeira, pilates, αγγειοπλαστική και κηροπλαστική τώρα δικαιώνεται ως προς την τέταρτη επιλογή της, και αποκτά το δικαίωμα να αντιπροβάλλει την πρακτική χρησιμότητα αυτής της τόσο πολύτιμης γνώσης απέναντι στο αναντίρρητο ως αυτή τη στιγμή επιχείρημα του συντρόφου της ότι εκεί που τρέχει ψάχνει για γκόμενο. Όταν γίνει κάνενας πόλεμος, μπορεί να δικαιωθεί και για το capoeira (ως μεθόδου αυτοάμυνας), ενώ δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τις άλλες δύο επιλογές.

Κάθε σπιτικό έχει προμηθευτεί τη δική του γκαζόλαμπα (λουξ), μερικοί μάλιστα παρασυρόμενοι έστησαν στις πιλοτές των οικοδομών τους τα καλοκαιρινά τους αντίσκηνα, ψήνουνε ολημερίς κοψίδια και παίζουν μανιωδώς κιθάρα, νομίζοντας ότι βρίσκονται Ιούλιο στον Αρμενιστή. Ευτυχώς, σήμερα έβρεξε και πουντιάσανε, όποτε συμμαζεύτηκαν λιγάκι.

Σημαντικότερη όμως συνέπεια των, υποτίθεται, δύσκολων αυτών ημερών της απεργίας των ΔΕΗτζίδων είναι η σύσφιγξη των ανθρωπίνων σχέσεων , σε καιρούς που η αποξένωση και η αδιαφορία κυριαρχεί. Λίγο που όλοι βγήκανε στις εισόδους των διαμερισμάτων τους "μα καλά, πάλι το κόψανε..!" βραδιάτικα με τα μποξεράκια και τις κομπιναιζόν (!), λίγο που έκλεισε η τηλεόραση, λίγο που κόπηκε το internet, και όλοι ξαφνικά ανακαλύψανε την όμορφη φοιτήτρια γειτόνισσα, τον νταβραντισμένο περιπτερά, την γοητευτική κηροπλάστρια. Πολλοί μάλιστα προτείνουν η ΔΕΗ στο εξής να λειτουργεί με διπλή ιδιότητα: αφενός με τη ιδιότητα του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος και αφετέρου ως Γραφείο Γνωριμιών με ελεγχόμενες κατά τόπους διακοπές της παροχής. Οι υπάλληλοι θα πληρώνονται για διπλές υπηρεσίες και θα κατέχουν νόμιμα τις δυο ιδιότητες, του τεχνικού και της προξενήτρας, ενώ ανάλογες θα είναι και οι απολαβές κατά τη συνταξιοδότησή τους.


Αληθινοί ηττημένοι πάντως της όλης κατάστασης είναι οι bloggers, που πάνω που είχαν πάρει τα πάνω τους (καθώς πολλαπλασιάζονται σαν τα κουνέλια) συνειδητοποίησαν ξάφνου πως είναι δέσμιοι τησ ΔΕΗ και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη πρωτοπόροι bloggers μελετούν τη δυνατότητα ανάρτησης post με σήματα καπνού και την αποστολή σχολίων με ταχυδρομικά περιστέρια.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, η κατάσταση κρίνεται μάλλον γελοία, με την σκατοκυβέρνηση της Ν.Δ. να προάγει την κόντρα απεργών και πολιτών κατά την προσφιλή τακτική, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη με το ψευδο-θέμα του αν οι διακοπές του ρεύματος είναι απαραίτητες, και αν ναι, πόσες ώρες της ημέρας και που. Λες και το πρόβλημα είναι αυτό. Το μπλογκ όμως δεν είναι πολιτικό και δεν θέλει να γίνει, γι' αυτό τελειώνω κλείνοντας μόνο με αυτό: Η πολιτική ωρίμανση ή εξέλιξη του μέσου ψηφοφόρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρακάτω αναλογία: της σταδιακής και κλιμακούμενης υποβάθμισης του μεγέθους και της ποιότητας του ίδιου ωφέλους του ψηφοφόρου από οποιοδήποτε από τα 2 μεγάλα κόμματα, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αύξηση και σταδιακά κορύφωση της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης του ίδιου ψηφοφόρου, ο οποίος συνειδητοποιεί την ύπαρξη του γενικότερου προβλήματος όταν αυτό πλέον αντικατοπτρίζεται στην ατομικότητα του.
Οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες.
Ελπίζω τουλάχιστον.

(για δες όμως, που ήδη άρχισε η προπαγάνδα κατά του "πολιτικά ανώριμου" ΣΥΡΙΖΑ - αλλά είπαμε, αυτό το μπλογκ δεν είναι πολιτικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια: