Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Kopsidia & cigarettes

"Τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, από την 1η Ιανουαρίου του
2010, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, ακόμη και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, που παρουσιάζει το νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες των κέντρων που δεν θα συμμορφώνονται, θα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ. Επίσης, πρόστιμο 300 ευρώ θα επιβάλλεται και σε όλους όσοι θα «συλλαμβάνονται» να καπνίζουν στις «απαγορευμένες ζώνες».

Οι χώροι στους οποίους θα απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση καπνού και των προϊόντων του είναι όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί κλειστοί ή στεγασμένοι χώροι εργασίας, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων και κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, τα κέντρα διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, οι κλειστοί χώροι αναμονής, οι χώροι των αεροδρομίων, των σταθμών μεταφορικών μέσων και των επιβατικών σταθμών λιμένων, τα κυλικεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους, καθώς και της εισόδου σε μπαρ παιδιών και εφήβων ηλικίας ως 18 ετών."


Το παραπάνω άρθρο αντιγράφω αυτούσιο από τον Flash.gr (http://greece.flash.gr//soon/2008/5/18/38922id/).

Απ'ότι φαίνεται τελικά αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο στη Ελλάδα. Μετά τα οικονομικά σκάνδαλα που ακολουθούν το ένα το άλλο, τις ερωτικές περιπέτειες στελεχών που κατέληξαν σε απόπειρες συνδιαλλαγής και αυτοκτονίας, μετά το Εθνικό Ξεπούλημα του ΟΤΕ, μετά τα ρήμαγμα των ταμείων που καταλήγει σε αφαίμαξη όσων υγιών έμειναν (μέχρι να τα πηδήξουν κι αυτά) και μετά από πάμπολλα άλλα τα οποία δεν αναφέρω επειδή βεριέμαι να γράφω, η ΝΔ αποφάσισε ότι πρέπει να είμαστε μια αγέλη βρωμερών ζώων που καπνίζουμε και πρέπει επιτέλους να βάλουμε λίγο μυαλό - εξού και οι παραπάνω ανακοινωθείσες απαγορεύσεις.

Ακολουθεί στιγμιότυπο από την Ελλάδα του Αύριο. Πρωταγωνιστεί παρέα, δεν ξέρω τι παρέα, θα δούμε στην πορεία.

-Πάμε για φαγητό σήμερα; Καιρό έχουμε να βγούμε...

-Άκουσα για ένα καλό χορταράδικο κάπου στην Τούμπα. Κάνουνε καταπληκτικά φασόλια φούρνου. Και τα μανιτάρια τους στη σούβλα είναι μοναδικά!

-Δεν είναι κακή ιδέα, αλλά είχα κάτι άλλο στο μυαλό μου...

-Έλα μην αρχίζεις πάλι τα ίδια - την άλλη φορά μας είχαν πιάσει Παρασκευή και περάσαμε το τριήμερο στο κρατητήριο εξαιτίας της λαιμαργίας σου. Ό,τι έχεις στο μυαλό σου να το βγάλεις αμέσως, για πες!!!

-Άνοιξε πάλι η ταβέρνα του Θωμά στην Περαία. Ο τύπος είναι αληθινός επαναστάτης μιλάμε. Αφιλοκερδώς δουλεύει. Πληρώνεις μόνο το κρέας και αφήνεις ότι έχεις ευχαρίστηση. Προτιμά βέβαια να του αφήνεις τσιγάρα.

-ΤΣΙΓΑΡΑ;;! Μα καλά έχεις τρελαθεί τελείως; Δέκα χρόνια θα φάμε με τις βλακείες σου! Δεν άκουσες τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Καραμανλής; Το πρόγραμμα "Ζήσε ως τα βαθιά γεράματα - η εργασία είναι χαρά και απελευθερώνει" είναι αδυσώπητο. Ένας ξαδερφός μου έφαγε τρία χρόνια εκτόπιση στον Αι-Στράτη επειδή κέρασε τσιγάρο κάποιον στα ΚΤΕΛ. Τον είδαν με τις κάμερες και τον μαγκώσανε. Αφού το μέτρο είναι σαφές "Απαγορεύεται η χρήση, μεταφορά και η διακίνηση ειδών καπνιστού δημοσίως. Επιτρέπεται μόνο στα από τις κατά τόπους Νομαρχίες οριζόμενα σημεία και υπό την εποπτεία Επιτροπής Ιατρών και Αστυνομικών".

-Αυτά είναι μαλακίες. Εγώ είδα τον Ψωμιάδη να καπνίζει προχθές στο δρόμο.

-Τώρα γιατί κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις; Αφού ξέρεις ότι ο Δήμαρχος μας χαίρει ασυλίας. Από τότε που έλυσε το Σκοπιανό (http://myalamethea.blogspot.com/2008/03/i-need-hero.html) υπόκειται σε ειδικό νομοθετικό καθεστώς!

-Στα αρχίδια μου. Πρέπει να αντισταθούμε, δεν το καταλαβαίνεις; Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να περάσει. Δεν βλέπεις τον κόσμο στους δρόμους; Είναι όλοι δυστυχισμένοι. Τι τους είχε μείνει; Ένα τσιγάρο να πνίγουν τον πόνο τους σ'αυτό και ένα καλό φαγητό την Κυριακή το μεσημέρι. Όχι, όχι δεν ξέρω για σένα, εγώ θα βρώ παρέα και θα πάω στου Θωμά - θα μου παίξουν και μπαγλαμά.

-Έστω. Πως θα πάμε όμως ως εκεί;

-Κοίτα, μια λύση είναι να ξεκινήσουμε τώρα, ποδαράτο. Θα μας πάρει κανένα πεντάωρο, αλλά τουλάχιστον θα φάμε με όρεξη όταν φτάσουμε. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να πάμε δικάβαλο με το ποδήλατό μου από την υποθαλάσσια - έτσι κι αλλιώς είναι μονίμως άδεια από τότε που η βενζίνη πήγε στα 8,5 ευρώ το λίτρο. Φοβάμαι μόνο μην κινήσουμε υποψίες στα διόδια της εξόδου. Αυτοί οι Γερμανοί που τα εκμεταλλεύονται είναι μεγάλες κουφάλες. Βέβαια αν πληρώσουμε με τον τέταρτο τρόπο μπορεί και να τη γλιτώσουμε...Θύμισέ μου, σειρά σου ή σειρά μου είναι...;

-Ναι καλά, κάνε ότι δε θυμάσαι τώρα.

-Εντάξει, εντάξει, αλλά στο λέω αν είναι πάλι εκείνος ο Χανς εγώ θα γυρίσω πίσω ορθοπεταλιά και συ κάνε ό,τι θες!

-Ωραίος επαναστάτης είσαι...

-Εντάξει είπαμε να μας πηδήξουνε, όχι να μας σουβλίσουνε κιόλας.

-Αφού δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το.

-Να το απολαύσεις εσυ.

-Συγνώμη, εσύ δεν μ'έπρηξες να πάμε για κοψίδια στου Θωμά;

-Δίκιο έχεις. Τουλάχιστον θα κάνω και τσιγάρο μετά, κάτι είναι κι αυτό.

-Θα πούμε σε κανέναν άλλο;

-Δεν γίνεται να πάρουμε τηλέφωνο, η Telecom παρακολουθεί τις γραμμές και τα τηλεφωνήματα που προκαλούν σε παράνομες ενέργειες ελέγχονται και καταγράφονται.

-Μίλα με κωδικούς.

-Και τι να τους πώ; "Ψήνεστε" για καμιά βόλτα στην Περαία; Ελάτε, κι αν δεν είναι καλά, θα γίνουμε "καπνός";

-Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις, εγώ πάντως πάω να ετοιμαστώ.

(to be continued..., αλλά δεν ξέρω πότε)

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

nomizw to kalitero!!
xaxaxaxa!

Madame Bovary είπε...

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους (αν και όταν ψηφιστεί) θα είναι η μοναδική ίσως επιτυχία αυτής της κυβέρνησης. Βρίσκω τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις καθαρό θράσος. Το να καπνίζεις και να υποχρεώνεις και τον άλλο να αναπνέει το ντουμάνι σου είναι επιεικώς γαϊδουριά!

Μυαλά με Θέα είπε...

@madame bovar: Υπάρχουν φυσικά και άλλοι τρόποι όμως πέρα από το πονάει χέρι κόβει χέρι, έτσι δεν είναι? Κανείς δε θέλει να υποφέρουν οι μη καπνιστές και φαντάζομαι ότι το ίδιο λένε και οι ίδιοι για τους καπνιστές.

Madame Bovary είπε...

Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν δηλαδή? Πώς θα γίνει να καπνίζουν όσοι καπνίζουν και να μην υποφέρουν όσοι δεν καπνίζουν? Πρότεινε εσύ κάτι καλύτερο από την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Υποθέτω ότι θα υπάρξουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές, όπου όλοι μαζί θα ντουμανιάζονται και θα το χαίρονται χωρίς να ενοχλούν κανένα. Πού είναι το πρόβλημα? Ο καπνιστής δεν τη βρίσκει αν δε χαλάει και την υγεία ενός τουλάχιστον μη καπνιστή?

Μυαλά με Θέα είπε...

Μα δεν πρόκειται για χώρους που θα ντουμανιάζουν οι καπνιστές εις βάρος των υπολοίπων με ψεύτικα διαχωριστικά- για αρχή το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν αν πριν την έκδοση άδειας λειτουργίας οποιασδήποτε επιχείρησης διασκέδασης (δημόσιος χώρος γαρ) έπρεπε να πιστοποιείται ότι αυτή έχει προεγκαταστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα. Να εφαρμόζεται όμως ο έλεγχος.
Από κει και πέρα πραγματικά θα μπορούσαν να χωριστούν τα μαγαζιά τμηματικά, όπου αυτό είναι εφικτό. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι στις οργανωμένες κοινωνίες - λέμε τώρα - πάντα υφίσταται ένα όριο ανοχής στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Μας αρέσει ή όχι, έτσι είναι. Δε μιλάω φυσικά μόνο για το θέμα των καπνιστών, είναι θέμα γενικότερου σεβασμού, τον οποίο δέχομαι ότι δεν χαίρεται ο μη καπνιστής εν προκειμένω.

Όπως και να έχει όμως άλλο πράγμα το στριμόκωλο καφενεδάκι που κλαίνε τα μάτια σου από τον καπνό και βρωμάς πατόκορφα σαν τηγανιά και άλλο ένα καλά αεριζόμενο μπαρ, και είμαι σίγουρος ότι έχεις πάει και στα δύο, έτσι δεν είναι;

Μην ξεχνάς ότι η πλήρης απαγόρευση με το - όχι λανθασμένο φυσικά - πρόσχημα της υγείας αποτελεί περιστολή δικαιωμάτων, όπως και αντίστροφα φυσικά. Το να μετακυλίσεις την ευθύνη στον καπνιστή με την απειλή προστίμου είναι κλασική μέθοδος παρέλκυσης του προβλήματος και ουδεμιά προληπτική δράση εξυπηρετεί επί της ουσίας. Είναι ένα ακόμα μέτρο θλιβερού εντυπωσιασμού που η πράξη θα το καταδικάσει σε αχρησία, λόγω υψηλότατου πολιτικού κόστους πραγματικής εφαρμογής του. Να'χαμε να λέγαμε...

Ανώνυμος είπε...

asxeto alla post gia tin ipoxrewtiki strateysi sta 18 pote tha anevaseis?
tha thela na akoysw ti gnwmi soy!

Μυαλά με Θέα είπε...

e-e-erxetai

Madame Bovary είπε...

Στις οργανωμένες κοινωνίες πάντα υφίσταται ένα όριο ανοχής στις ανθρώπινες συμπεριφορές, όταν αυτές δεν αποβαίνουν σε βάρος των υπολοίπων όμως. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτώ κάποιον που επιμένει να μου μολύνει τον αέρα που αναπνέω επειδή έτσι γουστάρει. Είμαι αρκετά εώς πολύ ανεκτική αλλά όταν πρόκειται για την υγεία μου δεν το διαπραγματεύομαι. Εννοείται ότι σε ένα καλά αεριζομενο χώρο, με τον κατάλληλο εξαερισμό και όλα τα σχετικά, δεν πρόκειται να παραπονεθώ επειδή ο άλλος άναψε τσιγάρο, το θεωρώ καθαρή γκρίνια από τη στιγμή που δε με ενοχλεί. Σκέψου όμως πόσοι χώροι, μπαρς, δημόσιες υπηρεσίες, καφετέριες, αίθουσες διδασκαλίας (ναι έχουμε να υποστούμε και αυτό στα αμφιθέατρα) έχουν κατάλληλο εξαερισμό, τέτοιο που οι καπνιστικές συνήθειες μερίδας των θαμώνων/πολιτών να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους? Είναι τόσο εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο?

Και στην Αγγλία δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι θα υπάρξουν smoke-free pubs,και στη Γαλλία αντέδρασαν, αλλά ο νόμος εφαρμόστηκε, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άντε και στα δικά μας!

Ανώνυμος είπε...

γρρρρρρρρρρρρρρρ

cinderella είπε...

Να μαι κι εγώ. Βασικά σκασίλα μου μεγάλη για το Τζορτζ Κλούνεϊ, ήρθα να δω τον Μπίλια από το Ρόδα, τσάντα και κοπάνα που τον πάω με χίλια!! Πως είστε καλά; Πάντα καλά!!
Λοιπόν το κείμενο είναι δυσοίωνο όχι μόνο γιατί με χιουμοριστικό τρόπο μας δείχνει πως θα γίνει το κάπνισμα σε λίγα χρόνια αλλά γιατί όπως λέει ξεκάθαρα θα έχουμε ακόμα Καραμανλή στην εξουσία. Μα πόσα θα αντέξει ακόμα αυτός ο άμοιρος λαός;;; Πόσα;;
Και πριν φύγω μια απορία: Το Γαρδέλη που τον έχετε; Γιατί δεν τον πέτυχα;

Μυαλά με Θέα είπε...

Καλώς την!

Ο Μπίλιας καλά κρατεί, αν και έχει κάτι σκοτούρες τελευταία - ο Γαρδέλης είναι μυστικός συνεργάτης του μπλογκ, αλλά δεν τον πολυεμφανίζουμε γιατί θα τραγουδήσει κανένα "έλα ν' αγαπηθούμε darling" και θα γεμίσουμε πιπίνια, πράγμα που δε συνάδει με τον σοβαρό, δογματικό και θεσμικό ρόλο του μπλογκ.

Το κείμενο είναι διαχρονικό. Το 2058 για παράδειγμα, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι θα κυβερνά ένα από τα δίδυμα του Καραμανλή. Εγώ θα έχω φύγει ως τότε στην Ανταρκτική ελπίζω.

cinderella είπε...

Βασικά είσαι πολύ μπροστά!!Κι εσύ κι ο Μπίλιας και ο Γαρδέλης!! Ελπίζω η Αλιμπέρτη να μην συμμετέχει αλλιώς φεύγω!!
Πάντως είναι ρε γαμώτο σίγουρο οτι ένα από τα δίδυμα θα μας κυβερνά. Ανταρκτική γιατί; Αφου πλέον έχει δορυφορική τηλεόραση, τηλέφωνο, νετ. Εγώ σου προτείνω Γαύδο ή κανένα από τα Κουφονήσια. Αλλιώς καμιά Κούβα. Δεν ξέρω, εδώ θα είμαστε να το συζητάμε!!
Άντε καλό βράδυ!!

Αστερόεσσα είπε...

Ηρεμία και ψυχραιμία:
1. Εν πρώτοις να δηλώσω ότι είμαι καπνίστρια, κάτοικος Δανίας εδώ και δύο χρόνια.
2. Το νόμο δεν τον επινόησε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, η Ελλάδα απλώς υποχρεούται να εφαρμόσει τον κοινοτικό κανονισμό. Οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν ήταν στην εξουσία το ίδιο θα υποχρεούτο να εφαρμόσει.
3. Όλοι οι καπνιστές γνωρίζουμε ότι βλάπτουμε την υγεία μας, ότι το κάπνισμα είναι καρκινογόνο, προκαλεί στένωση αορτών, σταφιδιάζει το δέρμα, προκαλεί στείρωση, σεξουαλική ανεπάρκεια και είναι και αφορμή για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
4. Προσωπικώς σέβομαι τους μη καπνιστές και δεν διανοούμαι να καπνίσω σε νοσοκομείο, ζητώ δε πάντα άδεια από τους μη καπνιστές σε ένα χώρο προκειμένου να καπνίσω.
5. Αρνούμαι να δω το κάπνισμα ως τη μοναδική αιτία βλαπτική της υγείας, όταν α) δε γίνεται τίποτα επί της ουσίας σε θέματα περιβαλλοντικά και μόλυνσης του περιβάλλοντος. β) Κύρια χώρα κυνηγιού των μαγισσών για το κάπνισμα είναι η Αμερική η οποία Ι) δεν κάνει τίποτα για κυνήγι ναρκωτικών, τουναντίον ευνοεί το εμπόριο και τη διακίνησή του με την πολιτική της στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ΙΙ) Κατάφωρα παραβιάζει πειβαλλοντικούς κανόνες με μη αποδοχή συνθήκης του Κυότο για τη μείωση παγκόσμιων ρύπων και το σκανδαλώδες: αγοράζει το πλεόνασμα αυτών από τις αναπτυσσόμενες χώρες. ΙΙΙ) Την ίδια πολιτική εφάρμοσε και κατά τη δεκαετία του '30 με την ποταπαγόρευση, αλλά η Ιστορία απέδειξε ότι αυτό έγινε για να ευνοήσει τους gangsters και την παράνομη διακίνηση αλκοόλ.
6. Εάν σε χώρους διασκέδασης και νυχτερινά κέντρα απαγορευτεί το κάπνισμα οι επιχειρήσεις θα πέσουν έξω και κανείς πλέον δε θα βγαίνει έξω από τους καπνιστές, όπως γίνεται και στην Ευρώπη από την ώρα που εφαρμόστηκαν οι ίδιοι κανονισμοί. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι χώρα καπνιστών στην πλειοψηφία.
Θα σεβαστώ λοιπόν τα δικαιώματα των μη καπνιστών, αλλά αρνούμαι δικαιωματικά την περιθωριοποίησή μου ως καπνίστριας και το στιγματισμό των καπνιστών ως αποβράσματα κατ' οιονδήποτε φασίζοντα τρόπο. Δεν μπορώ λοιπόν να κατανοήσω γιατί οι καπνιστές γίνονται ξαφνικά πολίτες τελευταίας κατηγορίας τη στιγμή που εξίσου συμμετέχουν ως φορολογούμενοι στο κράτος κι επιπλέον με τους εμμέσους φόρους καπνού. Να σημειωθεί ότι πλέον στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία τα χειρότερα δωμάτια είναι για τους καπνίζοντες, οι χώροι των καπνιζόντων είναι τρωγλοδυτικοί και παντελώς απαράδεκτοι.